Strips til bestemmelse af stigning i ægløsnings-hormon (LH) for korrekt parrings-tidspunkt hos hund.
Information.
Strips til bestemmelse af stigning i ægløsnings-hormon (LH) bruges over hele verden og er en vigtig del af opdrætterens værktøjskasse.
Strips skifter farve fra pink til bordoux når ægløsnings-hormonet (LH), der produceres i den del af hjernen der hedder hypofysen, stiger kraftigt. Det høje niveau af ægløsnings-hormonet (LH) holder kun 2-3 dage af løbetiden. Du kan starte med at teste så tidligt som første-dagen i løbetiden. Det anbefales at starte tidligt, du kan have overset de første dages blødning, ligesom det er forskelligt hvor meget tæverne bløder. For det bedste og mest sikre resultat skal du teste morgen og aften.
Ægløsning udløses af en pludselig og kraftig stigning i ægløsnings-hormon (LH), der får æggestokkene til at frigive de modne æg. Æggene kan dog ikke befrugtes lige efter de er frigivet. Først 24-48 timer efter frigivelsen er æggene befrugtnings-klar og modtagelige for sædcellerne. Befrugtnings-perioden varer normalt 72 timer (3 dage). Parring tre dage i træk efter æggene er befrugtnings-klar giver normalt det bedste resultat med flest hvalpe.
Bemærk: Ikke alle tæver har en helt normal cyklus. I de fleste tilfælde skal tæven parres 4, 5 og 6 dag efter stigning i ægløsnings-hormonet (LH). Parring på 3 til 6 dag efter stigningen dækker de tilfælde hvor tævens ægløsning, og tiden til æggene er befrugtning-klare, måske er 24 timer kortere, dette er under forudsætning af at både hanhund og tæve er interesseret i parring 3 dage efter stigning. Hanhundens sæd kan leve op til 5 dage i tæven og derfor er den generelle regel, at det er bedre at parre en dag for tidligt end en dag for sent.
Hos hunde stiger ægløsnings-hormonet (LH) kraftigt lige inden ægløsning. Disse strips er udelukkende til hunde og virker kun på sekret fra tævens skede.
Nogle tæver har en ekseptionelt hurtig stigning i ægløsnings-hormon og har ægløsning 24 timer efter starten på stigningen, for andre tæver tager det længere tid og de har først ægløsning efter 48-96 timer. Der kan også være forskel i hvor hurtigt æggene bliver befrugtnings-klar. Der er lidt variation fra tæve til tæve og fra løbetid til løbetid.
OBS. Nogle hanhunde har evnen til at bestemme den rigtige parringsdag og de vil ikke parre tæven før hun har haft ægløsning. Sådan en hanhund reagerer på de kemiske forandringer der sker i tævens urin når hun har haft ægløsning. Hvis du anvender sådan en hanhund skal du ikke forvente han vil parre i samme øjeblik strips skifter farve til bordoux, men højst sandsynligt 48 til 96 timer senere. Hanhunde der ved hvornår det er tid, vil somregel producere de bedste kuld fordi kombinationen af befrugtnings-klare æg og frisk sæd er optimal.
Man skal dog være opmærksom på, at en hanhund der tidligere har vidst præcis hvornår tæver skal parres, kan blive snydt hvis der er en anden hanhund i nærheden og derfor vil “først til mølle” istedet for at reagere på genkendelsen af den egentlige ægløsning hos tæven. Det samme kan være tilfældet hvis man som opdrætter har flere tæver i løbetid samtidig, det kan også snyde den erfarne hanhund. Nogle tæver kan have ægløsning så tidligt som 5 dagen, andre så sent som 21 dagen.
Reviews
There are no reviews yet.